Fajne zagadki dla dzieci

Fajne Zagadki Logiczne Dla Dzieci

Zagadki logiczne zdobywają ostatnio ogromną popularność. Jednym z powodów może być oczywiście pandemia i fakt, że spędzamy dużo więcej czasu w domu z rodziną a przecież zagadki są idealną zabawą  dla dzieci i dorosłych.

Jednak istnieje też inny powód dlaczego zagadki cieszą się takim zainteresowaniem, rośnie świadomość wśród rodziców jak wielkie korzyści może przynieść dzieciom regularne rozwiązywanie ciekawych zagadek. Nie będę się tutaj rozpisywał jakie dokładnie korzyści przynoszą zagadki logiczne bo jest ich mnóstwo, zainteresowanych odsyłam tutaj: Dlaczego Warto Rozwiązywać Zagadki Logiczne.

Postanowiłem więc na prośbę czytelników stworzyć 17 fajnych zagadek logicznych dla dzieci w każdym wieku. Znajdą państwo tutaj zarówno takie zagadki, które mogą okazać się trudne nawet dla dorosłej osoby bez wcześniejszej styczności z zagadkami jak i te z którymi poradzą sobie dzieci w wieku przedszkolnym. Miłej zabawy!

>>Zobacz też: Zagadki Dla Dzieci

17 Fajnych Zagadek Logicznych Dla Dzieci

1. 3 Żarówki

To jedna z moich ulubionych ostatnio zagadek.

Wyobraźmy sobie że jesteśmy w pokoju z trzema włącznikami do światła. W drugim pokoju są dokładnie 3 żarówki (wszystkie aktualnie wyłączone). Każdy włącznik pasuje dokładnie do jednej  żarówki. Nie możemy dostrzec żarówek z pokoju z włącznikami. Jak możemy dopasować każdy włącznik do żarówki wchodząc do pokoju z żarówkami dokładnie raz?

Odpowiedź:

Pozostaw pierwszą zapaloną żarówkę przez kilka minut. Robi się ciepła, prawda? Więc wszystko, co musisz
zrobić to … wyłączyć, włączyć kolejny, wejść do pokoju z żarówkami,
dotknąć ich i wskazać, który z nich został włączony jako pierwszy (ten ciepły), a 
inne można już łatwo zidentyfikować …

 

 

2. Jedno uszko

Mam jedno uszko ale nie mam głowy. Czym jestem?

Odpowiedź:

Kubkiem!

>>Zobacz też: Śmieszne Zagadki Dla Dorosłych

3. Śniadanie

Zawsze jestem na śniadanie ale nikt mnie nie je. Czym jestem?

Odpowiedź:

Talerzem, sztućcami, kubkiem itp.

 

 

 

4. W co można wpaść?

W co można łatwo wpaść ale dużo ciężej jest z tego wyjść?

Odpowiedź:

W problemy.

>>Zobacz też: Podchwytliwe Zagadki Logiczne z Odpowiedziami

5. Co to jest?

Słyszysz to codziennie ale nie możesz tego zobaczyć ani dotknąć mimo to kontrolujesz to. Co to jest?

Odpowiedź:

Twój głos.

 

 

 

6. Drabina

Małgosia spadła z 4-metrowej drabiny ale nic się jej nie stało. Dlaczego?

Odpowiedź:

Tutaj są (przynajmniej) dwie odpowiedzi albo drabina była na ziemi albo spadła z pierwszego stopnia.

7. Spacer

Pewnie starszy mężczyzna wyszedł na spacer i los spowodował że akurat zaczęło padać. Nie wziął parasolki ponieważ wcześniej nic nie zapowiadało że będzie padać. Nie miał też czapki. Jego ubrania przemokły do suchej nitki ale nie miał mokrych włosów. Jak to jest możliwe?

Odpowiedź:

Starszy Mężczyzna był łysy.

 

 

8. Powoduję płacz

Mam wiele warstw i jestem bardzo zdrowy. Kiedy zbliżysz się do mnie za blisko spowoduje że będziesz płakał. Czym jestem?

Odpowiedź:

Jestem Cebulą.

9. Raz w miesiącu

Spotykasz mnie raz w miesiącu raz w Maju raz w Marcu ale nigdy w Styczniu. Czym jestem?

Odpowiedź:

Literką M!

10. Nie łam mnie

Co możesz złamać nawet tego nie dotykając?

Odpowiedź:

Obietnicę.

11. Ojciec Tomka

Ojciec Tomka ma czterech synów: Roberta, Rafała, Ryszarda i?

Odpowiedź:

Jest to ojciec Tomka więc czwartym synem jest Tomek!

 

 

12. Kubki

Jakie kubki nie służą do picia napojów?

Odpowiedź:

Kubki smakowe!

13. Zawsze cię wyprzedzam

Zawsze jestem przed tobą nigdy za tobą. Patrząc na mnie zdobywasz motywacje. Czym jestem?

Odpowiedź:

Przyszłością.

14. Wdowa

Czy to legalne aby mężczyzna ożenił się z siostrą swojej wdowy?

Odpowiedź:

Nie ponieważ jeżeli kobieta jest wdową to mężczyzna nie żyje.

 

 

15. Odejmowanie

Ile razy możesz odjąć 5 od 25?

Odpowiedź:

Dokładnie raz, bo za drugim razem będziesz odejmował od 20 a nie 25.

16. Dziwne miasteczko

W dziwnym miasteczku był dziwny mały strumień, Z dziwnymi małymi rybkami e. Nieznajomy podszedł do miejscowego rybaka i zapytał go, ile waży jego dziwna rybka. Dziwny mały człowieczek odpowiedział: Wszystkie ryby w tym strumieniu ważą dokładnie 1/2 kilograma plus 1/2 ryby. Czy to nie dziwne? Ile kilogramów waży dziwna mała rybka?

Odpowiedź:

Rybka waży dokładnie kilogram.

 

 

17. Spotkanie

Jeśli siedem osób spotka się i każdy uściśnie sobie dłonie tylko raz, ile będzie  uścisków?

Odpowiedź:

 Dwadzieścia jeden.

Mam nadzieję że świetnie bawiliście się rozwiązując te zagadki. Jeżeli fajne zagadki okazały się za trudne zajrzyj tutaj: Ciekawe Zagadki Logiczne Dla Dzieci 9-10 lat

Jeżeli zaś zagadki okazały się za łatwe odsyłam tu: Zagadki Logiczne Na Inteligencję

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *