Proste Zagadki

Proste Zagadki Logiczne Dla Dzieci

Nasze dzieci to nasza przyszłość. Przyszłość tej planety i całej ludzkości. Musimy uczyć ich, co jest dobre, a co złe, musimy dać im szansę, aby mogli stać się najlepszymi, jakimi mogą się stać. Uczymy je myśleć właściwie i inaczej. Te proste zagadki logiczne dają im jednocześnie trzy rzeczy. Zabawę, myślenie oraz determinację i siłę woli do rozwiązywania problemów. Przygotuj swoje dzieci na przyszłość w zabawny sposób.

15 Prostych zagadek dla dzieci

1. Telefon i Etui

Telefon komórkowy i etui kosztują 110 złotych. Jeśli telefon kosztuje 100 złotych więcej niż etui, ile kosztuje telefon komórkowy?

Odpowiedź:

Telefon kosztuje 105 złotych

2. Trzy liczby

Które trzy liczby dają ten sam wynik po dodaniu i pomnożeniu?

Odpowiedź:

Liczby 1, 2 i 3. (1 + 2 + 3 = 6/1 * 2 = 2 2 * 3 = 6)

3. Tęcza

Co jest na końcu tęczy?

Odpowiedź:

Na końcu tęczy znajdziemy literkę „Y”

4. Co to takiego?

Żyje bez ciała, słyszy bez uszu, mówi bez ust i rodzi się w powietrzu. Co to jest?

Odpowiedź:


To echo.

5. Ile liter

Ile jest liter w alfabecie?

Odpowiedź:


a-l-f-a-b-e-c-i-e czyli 9!

6. Czym jestem?

Mam skrzydła, umiem latać, nie jestem ptakiem, ale szybuję wysoko w niebie. Czym jestem?

Odpowiedź:


Jestem samolotem.

7. Naprawa rowerów

Jeśli cztery osoby mogą naprawić cztery rowery w cztery godziny, ile rowerów może naprawić osiem osób w ciągu ośmiu godzin?

Odpowiedź:


16 rowerów.

8. Owoc czy ptak?

Jestem owocem ale jestem też ptakiem. Jak mi na imię?

Odpowiedź:


Nazywam się Kiwi.

 

 

9. Kto zjadł jedzenie?

To był świąteczny poranek dla rodziny w Nowym Jorku, kiedy matka poszła do sklepu, najmłodszy syn oglądał w telewizji Spongebob’a, średni syn ćwiczył jogę, najstarszy syn kosił trawnik, a ojciec czytał Gazetę. Potem, kiedy nadszedł czas na jedzenie, wszyscy odkryli, że wszystko zostało zjedzone. Kto zjadł całe jedzenie?

Odpowiedź:


Najstarszy syn, bo w Nowym Jorku był grudzień, a trawnik nie wymagał koszenia.

10. Zawszę się spóźnia

Co jest zawsze spóźnione i nigdy nie występuje teraz?

Odpowiedź:


Później

11. Co to może być?

Co często jest deptane przez innych, ale nie musisz tego myć, ponieważ nigdy się nie brudzi, w rzeczywistości nie mógłbyś tego umyć, nawet gdybyś próbował?

Odpowiedź:


Poprawna odpowiedź to cień!

>>Zobacz też: Zagadki Dla Dzieci

12. Kto otworzy banan?

Jeśli klucz samochodowy otworzyłby samochód, a klucz od domu otworzyłby dom, to kto otworzyłoby banana?

Odpowiedź:


Małpa otworzy banana!

13. Winogrona

Jeśli poślizgniesz się i spadniesz na skórkę od banana, wpadniesz jak śliwka w kompot i zaczniesz sinieć od jagód, to co otrzymasz, gdy nadepniesz na winogrona?

Odpowiedź:


Otrzymasz Wino

14. Kot, Indyk, Kaczka i Kojot

Co ma wspólnego kot, indyk, kaczka i kojot?

Odpowiedź:


Wszystkie cztery nazwy zwierząt zawierają literkę „K”

15. Co to takiego?

Co możesz zjeść, grać na tym, oglądać filmiki czy dzwonić do znajomych?

Odpowiedź:


Apple!

WOW! To już koniec! Ale dobra zabawa nie musi się skończyć. Twoje dzieci i uczniowie oszaleją na punkcie tych zagadek dla dzieci.

Mamy nadzieję, że podobała Ci się ta kolekcja łatwych i trudnych, zabawnych i głupich, trudnych i prostych zagadek dla dzieci z odpowiedziami! Podziel się nimi z tymi, którzy będą się nimi cieszyć i docenić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *