zagadki dla dzieci

Zagadki I Łamigłówki Dla Dzieci

Wielu z nas może się zgodzić: triumf, który towarzyszy rozwiązaniu trudnej zagadki, to uczucie jak żadne inne. Są szanse, że Twoje dziecko też pokocha zagadki!

Jest wiele powodów, dla których warto przedstawić dziecku zagadki. Zagadki to świetny sposób na pobudzenie umysłów dzieci. Poza tym to świetna zabawa, która zapewnia dzieciom zajęcie i naukę w domu.

Zebraliśmy 43 najlepsze zagadki dla dzieci (i dorosłych!), Aby zapewnić dziecku rozrywkę i sprawić, by jego mózg działał jak najlepiej.

Wypróbuj je poniżej!

Spis Treści

Czym jest zagadka?

Zagadka to zabawny rodzaj łamigłówki, który istnieje jako pytanie lub stwierdzenie do rozwiązania.

Zazwyczaj zagadki są sformułowane w sposób tajemniczy lub wprowadzający w błąd. Wiele z nich ma podwójne lub ukryte znaczenie, które wymaga kreatywnego, nieszablonowego myślenia. Ich odpowiedzi są często nieoczekiwane, więc rozwiązując je czytelnik musi bardzo uważnie przemyśleć wszystkie aspekty zagadki.

43 Zabawne zagadki dla dzieci

Zobacz, ile możesz rozwiązać łamigłówek z dzieckiem.

Łatwe zagadki dla dzieci

Te zagadki zaangażują Twoje dziecko, nie powodując przy tym zbytniej frustracji. Idealne zagadki do rozgrzania mózgu, dzięki czemu twoje dziecko się nie zniechęci!

1. Ile miesięcy w roku ma 28 dni?

Odpowiedź:

Wszystkie! Każdy miesiąc ma * co najmniej * 28 dni.

 

2. Należy do Ciebie, ale Twoi znajomi częściej go używają. Co to jest?

Odpowiedź:

Twoje imię.

3. Mama Alicji ma troje dzieci: Dariusza, Damiana  i ___?

Odpowiedź:

Alicje! W końcu to matka Alicji. (To dobry przykład tego, jak zagadki wykorzystują Twoje istniejące oczekiwania, aby Cię oszukać. Mimo że odpowiedź jest tuż przed Tobą, masz ochotę kontynuować ten schemat).

Podchwytliwe zagadki dla dzieci

4. Jeśli o mnie powiesz, złamię się. Czym jestem?

Odpowiedź:

Obietnicą!

5. W słowniku jest tylko jedno słowo, które jest zapisane źle. Co to jest?

Odpowiedź:

Słowo „źle”. To jedyne słowo zapisane Ź-L-E.

6. Uczestniczysz w wyścigu i na sam koniec mijasz osobę na drugim miejscu. Na jakim miejscu ukończyłeś wyścig?

Odpowiedź:

Ukończyłeś na 2. miejscu.

 

7. Czego nigdy nie możesz zjeść na śniadanie?

Odpowiedź:

Obiadu lub kolacji.

8. Które słowo zamienia się w krótsze, gdy zamienisz w nim dwie litery i dodasz e na końcu?

Odpowiedź:

Słowo „krótki”.

 

Zagadki matematyczne dla dzieci

Zagadki matematyczne to dobry sposób, aby zachęcić dziecko do ćwiczenia matematyki podczas zabawy. Aby znaleźć odpowiedź na te zagadki, dzieci będą musiały wykorzystać swoją wiedzę matematyczną i umiejętności rozwiązywania problemów.

Wskazówka: Połącz s zagadkami matematycznymi z żartami matematycznymi, aby Twoje dziecko mogło bawić się matematyką na długie lata!

1. Kiedy Grant miał 8 lat, jego brat był o połowę młodszy. Teraz Grant ma 14 lat. Ile lat ma jego brat?

Odpowiedź:

Jego brat ma 10 lat. Połowa z 8 to 4 lata, więc brat Granta jest 4 lata młodszy. Oznacza to, że kiedy Grant ma 14 lat, jego brat jest jeszcze 4 lata młodszy, więc ma 10 lat.

 

2. Dwóch ojców i dwóch synów spędzało dzień na łowieniu ryb, ale złowili tylko 3 ryby. To wystarczyło, aby każdy z nich miał jedną rybę. Jak to jest możliwe?

Odpowiedź:

Na rybach były tylko 3 osoby. Był jeden ojciec, jego syn i syn jego syna. Oznacza to, że było 2 ojców i 2 synów, ponieważ jeden z nich jest ojcem i synem.

3. Liam miał 11 lat przedwczoraj, aw przyszłym roku skończy 14 lat. Jak to możliwe?

Odpowiedź:

Dziś jest 1 stycznia, a urodziny Liama ​​to 31 grudnia. Liam miał 11 lat przedwczoraj (30 grudnia), a następnego dnia skończył 12 lat. W tym roku 31 grudnia skończy 13 lat, więc w przyszłym roku skończy 14 lat.

 

4. Pani Brown ma 5 córek. Każda z tych córek ma brata. Ile dzieci ma pani Brown?

Odpowiedź:

Ma 6 dzieci. Każda córka ma tego samego brata. Jest 5 córek i 1 syn. 

 

 

5. O północy pada, ale prognoza pogody na jutro i następny dzień jest bezchmurna. Czy za 48 godzin będzie słoneczna pogoda?

Odpowiedź:

Nie, nie będzie słonecznie, ponieważ będzie ciemno. Za 48 godzin znowu będzie północ.

 

 

6. W koszyku są 3 jabłka, a Ty bierzesz 2. Ile masz teraz jabłek?

Odpowiedź:

Masz 2 jabłka. Zabrałeś 2 jabłka i zostawiłeś 1 w koszu.

 

7. Co możesz wpisać między 7 a 8, aby wynik był większy niż 7, ale mniejszy niż 8?

Odpowiedź:

Przecinek. Twój wynik to 7,8, czyli jest większy niż 7 ale mniejszy niż 8.

 

 

8. Nowy sklep odzieżowy ma unikalną metodę wyceny artykułów. Kamizelka kosztuje 20 złotych, krawat 15 złotych, bluzka 30 złotych, a bielizna 45 złotych. Ile kosztowałyby spodnie?

Odpowiedź:

25 złotych. Metoda wyceny polega na pobieraniu 5 zł za każdą literę potrzebną do przeliterowania przedmiotu.

 

9. 81 x 9 = 801. Co musisz zrobić, aby to równanie stało się prawdą?

Odpowiedź:

Odwróć to do góry nogami. 108 = 6 x 18.

 

 

10. Podwój i pomnóż przez 4. Następnie podziel to przez 8, a będziesz miał to jeszcze raz. Jaka to liczba?

Odpowiedź:

Dowolna liczba. Jeśli liczba zostanie podwojona i pomnożona przez 4, w rzeczywistości została pomnożona przez 8, więc podzielenie przez 8 da Ci ponownie pierwotną liczbę.

 

11. Jakie 3 liczby dają ten sam wynik po pomnożeniu i zsumowaniu?

Odpowiedź:

1, 2 i 3 (1 + 2 + 3 = 6 i 1 x 2 x 3 = 6).

 

12. Zosia ma bardzo dużą rodzinę. Ma 20 ciotek, 20 wujków i 50 kuzynów. Każdy z jej kuzynów ma ciotkę, która nie jest ciotką Zosi. Jak to jest możliwe?

Odpowiedź:

Ich ciotka jest mamą Zosi!

 

Trudne zagadki dla dzieci

Czy Twoje dziecko pokonało dwie ostatnie kategorie zagadek dla dzieci? Spróbuj je poskromić tymi łamigłówkami, które są nieco większym wyzwaniem.

1. Jeżdżę dookoła świata, ale nigdy nie wychodzę zza rogu. Czym jestem?

Odpowiedź:

Znaczkiem pocztowym.

 

2. Kiedy się zmieniam, wydaję głośny dźwięk. Kiedy się zmieniam, robię się większy, ale ważę mniej. Czym jestem?

Odpowiedź:

Popcornem.

3. Kierowca autobusu przemieszczał się ruchliwą ulicą w mieście. Minął trzy znaki stop bez zatrzymywania się, skręcił w złą stronę w jednokierunkową ulicę i odebrał wiadomość na swoim telefonie. Ale kierowca autobusu nie złamał żadnych przepisów ruchu drogowego. W jaki sposób?

Odpowiedź:

Szedł, a nie prowadził. (Ta zagadka dodaje nieistotne informacje, aby oszukać czytelnika. Spodziewasz się, że skoro jest kierowcą autobusu, to obecnie jeździ autobusem – ale tak naprawdę tak nie jest!)

 

4. Potrafię wypełnić pomieszczenie, ale nie zajmuję miejsca. Czym jestem?

Odpowiedź:

Światłem.

5. To jedyne miejsce na świecie, gdzie dzisiaj jest wcześniej niż jutro. Gdzie to jest?

Odpowiedź:

W słowniku.

6. Jeśli to mam, nie udostępniam tego. Jeśli się tym podzielę, nie mam tego. Co to jest?

Odpowiedź:

Sekret.

7. Co odchodzi, gdy tylko o tym porozmawiasz?

Odpowiedź:

Cisza.

8. Przejazd kolejowy bez samochodów. Czy możesz przeliterować to bez R?

Odpowiedź:

T-O (ten jest trudny! Sprawia, że ​​czytelnicy myślą, że powinni opisać scenariusz bez użycia litery „R”, ale pierwsze zdanie zostało faktycznie użyte, aby odwrócić uwagę czytelnika od prawdziwego pytania).

 

Śmieszne zagadki dla dzieci

Chcesz, aby Twoje dziecko zachichotało?

Pokaż im te zagadki dla dzieci, które również są żartami!

Odpowiedzi mogą nie być takie, jakich się spodziewasz, ponieważ każda z nich zawiera zabawną puentę.

1. Co może skoczyć wyżej niż budynek?

Odpowiedź:

Wszystko, co może skakać – budynki nie skaczą, głuptasie!

2. Słoń w Afryce nazywa się Lala. W Azji słoń nazywa się Lulu. Jak nazywasz słonia na Antarktydzie?

Odpowiedź:

Zagubiony.

3. Wyobraź sobie, że jesteś w pokoju bez okien ani drzwi. Jak wyjdziesz?

Odpowiedź:

Przestań sobie wyobrażać ten pokój.

4. Grupa króliczków urządzała przyjęcie urodzinowe. Jakiej muzyki słuchali?

Odpowiedź:

Muzyki hip-hopowej.

5. W jakim pokoju nie ma drzwi ani okien?

Odpowiedź:

W mushroom’ie

6. Co powiedziało zero ósemce?

Odpowiedź:

„Niezły pasek!”

 

Korzyści z rozwiązywania zagadek dla dzieci

Dzieci w każdym wieku uwielbiają rozwiązywać zagadki. Ale czy wiesz, ile wspaniałych korzyści mają one dla nauki i rozwoju Twojego dziecka?

Zagadki dla dzieci mogą:

  • Poprawić czytanie ze zrozumieniem
  • Pomóc dzieciom skupić się i uważać.
  • Przyspieszyć rozwiązywanie problemów i krytyczne myślenie.
  • Wzmocnić umiejętności językowe i świadomość językową.
  • Promować myślenie analityczne i wnioskowanie dedukcyjne
  • Zagadki mogą również poprawić nastrój Twojego dziecka, rozśmieszyć je i dać poczucie spełnienia.

A co najważniejsze, daje szansę na nawiązanie więzi. Pracujcie nad wspólnym rozwiązywaniem każdej zagadki w ramach rodzinnej zabawy!

Jak pomóc dziecku w tworzeniu własnych zagadek dla dzieci

Jeśli twoje dziecko ukończyło naszą listę zagadek, przenieś swoje umiejętności na wyższy poziom dzięki zagadkom domowej roboty! Zachęcaj dziecko do tworzenia własnych zagadek, wykonując następujące czynności:

1. Zacznij od odpowiedzi

Najpierw wymyśl rozwiązanie swojej zagadki, a następnie pracuj wstecz, aby utworzyć pytanie. Twoim rozwiązaniem może być prawie wszystko, ale wybór obiektu fizycznego to łatwy sposób na rozpoczęcie.

Dawny. Odpowiedź na moją zagadkę brzmi „marchewka”.

2. Burza mózgów

Zapisz wszystkie słowa lub wyrażenia, które mogą być powiązane z Twoją odpowiedzią.

Rozważ:

Synonimy
Podobne rzeczy
To robi
Funkcje, które posiada
Jak to opisać
Dawny. Marchewki są pomarańczowe z zielonymi liśćmi na wierzchu.

3. Pomyśl jak twoja odpowiedź

Gdyby rozwiązanie było osobą, co by sobie pomyślało? Co by zrobilo? Jak by siebie opisalo? Jak widziałoby otaczający ją świat?

Gdybym był marchewką, mógłbym pomyśleć, że mam na sobie zielony kapelusz.

4. Pomyśl poza schematem

Użyj języka figuratywnego – na przykład metafory, porównania, personifikacji lub hiperboli – aby dokonać porównań lub opisać swoją odpowiedź w nowy sposób. To często sprawia, że ​​zagadka jest trudna do rozwiązania dla czytelnika.

 

5. Napisz swoją zagadkę dla dziecka!

Teraz, gdy masz już podstawę swojej zagadki, jedyne, co pozostało, to napisać! Wypisz swoją zagadkę, używając jasnego, opisowego języka, a następnie udostępnij ją znajomym i rodzinie, aby sprawdzić, czy mogą ją rozwiązać.

Jestem pomarańczowy, noszę zielony kapelusz . Czym jestem?

Marchewką!

Ile zagadek rozwiązało Twoje dziecko? Która była ich ulubioną?

Zaangażuj swoje dziecko w samodzielną naukę, którą pokocha

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *