Zagadki kryminalne

Zagadki Logiczne – Kryminalne

Wszyscy znamy stare dobre testy IQ, które oceniają Twój poziom inteligencji po udzieleniu odpowiedzi na 30 pytań. Ale jest więcej sposobów, aby dowiedzieć się, czy drzemie w Tobie wrodzony geniusz.

Znaleźliśmy kilka zagadek kryminalnych, z którymi problem mieli detektywi z prawdziwego zdarzenia. Sprawdź swoje umiejętności detektywistyczne rozwiązując te zagadki.

>>Zobacz też: Gry Logiczne Dla Dorosłych Na Prezent

Uwaga! Aby rozwiązać te zagadki kryminalne będziesz musiał uważnie przeczytać każdą zagadkę oraz myśleć po za schematem. Wszystkie potrzebne informacje do rozwiązania zagadek znajdziesz w pytaniach lub dołączonych obrazkach. Jeżeli udało ci się rozwiązać jakąś zagadkę kryminalną koniecznie podziel się tym w komentarzu na dole. Powodzenia!

Reklama brain-actives

1. Ucieczka z więzienia

Ucieczka z więzienia

Jacek został umieszczony w celi z ziemią i tylko jednym oknem, które było umieszczone tak wysoko, że nie mógł do niego sięgnąć. Cela jest pusta, z wyjątkiem łopaty. Jest tam sucho i gorąco, ale Jack w najbliższym czasie nie zdobędzie żadnego jedzenia ani picia. Ma tylko 2 dni na ucieczkę z więzienia. Jeśli nie ucieknie – umrze.

Kopanie tunelu nie wchodzi w grę, ponieważ zajmie to więcej niż 2 dni. Łopata jest za krótka aby na niej stanąć i dosięgnąć okna. Jak Jacek powinien uciec z celi więziennej?

 


 

Odpowiedź:

Jacek powinien użyć łopaty aby zrobić górkę z ziemi i wspiąć się po niej do okna.

>>Zobacz też: Śmieszne Zagadki Dla Dorosłych

2. Skradziony naszyjnik

Skradziony naszyjnik

Pani Wiśniewska udała się na komisariat aby zgłosić włamanie oraz kradzież drogocennego, złotego naszyjnika. Gdy policja przyjechała na miejsce przestępstwa nie zastała żadnego śladu włamania. Tylko jedno okno było rozbite. W mieszkaniu był bałagan i wszędzie było pełno śladów stóp.

Następnego dnia Pani Wiśniewska została aresztowana za oszustwo. Dlaczego?

Odpowiedź:

  Policja była przekonana, że Pani Wiśniewska sama zrobiła bałagan ponieważ okno zostało rozbite od wewnątrz. Gdyby było rozbite od zewnątrz w środku mieszkania było by pełno szkła.

 

>>Zobacz też: Zagadki Logiczne Na Inteligencję

3. Zatruty Sex On The Beach

Zatruty sex on the beach

Marysia i Julia wyszły razem na drinka. Obie zamówiły Sex On The Beach. Julia była naprawdę spragniona i wypiła pięć drinków w czasie, jaki zajęło Marysi ukończenie pierwszego.

Napoje były zatrute, ale zmarła tylko Marysia. W jaki sposób?

Odpowiedź:

  Trucizna znajdowała się w lodzie. Julia wypiła swojego drinka zanim kostka lodu zdążyła się rozpuścić. 

>>Zobacz też: Zagadki Dla Dzieci

 

4. Samobójstwo czy morderstwo

Samobójstwo czy morderstwo

Martwe ciało dziewczyny leży na dole wielopiętrowego budynku. Na pierwszy rzut oka wygląda to jak samobójstwo poprzez wyskoczenie z okna. Kiedy detektyw przybywa na miejsce zbrodni, idzie po schodach na pierwsze piętro, otwiera zamknięte okno i rzuca monetą, potem wchodzi na drugie piętro i robi to samo, potem na trzecie i tak dalej aż doszedł na ostatnie piętro.

Kiedy zszedł na dół oświadczył wszystkim iż było to morderstwo a nie samobójstwo. Skąd to wiedział?

>> Zobacz też: Zagadki Dla Dzieci 10-12 Lat

Odpowiedź:

  Skoro detektyw na każdym piętrze otwierał zamknięte okno oznacza to że dziewczyna nie mogła wyskoczyć z żadnego okna bo wszystkie były zamknięte. Musiał je więc ktoś zamknąć, oznacza to więc iż było to morderstwo.

 

5. Miłość na pogrzebie

Miłość na grobowcu

Dziewczyna jest na pogrzebie matki. Spotyka miłego faceta, którego nie znała, który również był na pogrzebie i zaczęli ze sobą flirtować. Była zajęta na pogrzebie i nie miała czasu zapytać go o jego numer, zanim wyszedł. Starała się go wytropić z całych sił, ale nikt nie wiedział, kim był ani jak się z nim skontaktować. Kilka dni później umiera jej siostra, a policja podejrzewa, że było to morderstwo. Kto zabił jej siostrę?

Odpowiedź:

   Oczywiście wspomniana dziewczyna zabiła swoją siostrę. Dziewczyna pomyślała że skoro facet pojawił się na pogrzebie matki to pojawi się też na pogrzebie siostry. Chciała go więc zwabić aby go lepiej poznać.

 

 

6. Złodziej na oceanie

Japoński statek

Japoński statek opuszczał port i płynął na otwarte morze. Kapitan poszedł naoliwić niektóre części statku i zdjął złoty pierścionek, żeby go nie uszkodzić. Zostawił go na stole obok swojej pryczy. Kiedy wrócił, pierścionka nie było. Podejrzewał, że winnych może być trzech członków załogi i zapytał ich, co robili przez dziesięć minut, kiedy go nie było.

Kucharz powiedział: „Byłem w kuchni, przygotowując dzisiejszą kolację”.

Inżynier powiedział: „Pracowałem w maszynowni, upewniając się, że wszystko działa sprawnie”.

Marynarz powiedział: „Siedziałem na maszcie i poprawiałem flagę, ponieważ ktoś przez pomyłkę przymocował ją do góry nogami”.

Kapitan od razu wiedział, kto to jest. W jaki sposób?

>>Zobacz też: Podchwytliwe Zagadki Logiczne z Odpowiedziami

Odpowiedź:

   Złodziejem był marynarz. Proszę zwrócić uwagę iż był to japoński statek, flagi japońskiej nie da się przymocować do góry nogami gdyż jest to czerwona kropka na białym tle.

 

7. Morderstwo w szkole

 Morderstwo w szkole

Pierwszego dnia szkoły popełniono zbrodnie. Ktoś zamordował nauczyciela od historii. W szkole były 4 osoby, które policja podejrzewała o zbrodnie: konserwator, nauczyciel matematyki, wuefista i dyrektor. Oto ich alibi:

Konserwator: W czasie zbrodni kosiłem trawnik.

Nauczyciel matematyki: Kiedy popełniono zbrodnie przeprowadzałem moim uczniom śródroczny egzamin.

Wuefista: Podczas zbrodni przeprowadzałem zajęcia z siatkówki.

Dyrektor: W czasie zbrodni byłem w moim biurze.

Po wysłuchaniu alibi policja natychmiast aresztowała mordercę. Kto nim był?

Odpowiedź:

   Mordercą jest nauczyciel od matematyki ponieważ nie mógł on przeprowadzać śródrocznego egzaminu na początku roku szkolnego.

>>Zobacz też: Fajne Zagadki Logiczne Dla Dzieci

 

8. Trucizna w tabletce

Trucizna w tabletce

Seryjny morderca porwał pięć różnych osób i posadził ich z dwoma tabletkami w dłoni i szklanką wody. Powiedział im, żeby wzięli jedną tabletkę, ale ostrzegł, że jedna jest trująca, a druga nieszkodliwa. Niezależnie od tego, jaką pigułkę zażyła ofiara, drugą miał zażyć morderca. Każda ofiara w jakiś sposób wybierała trującą pigułkę i umierała.

Jak seryjny morderca zmusił ich wszystkich do zażycia trującej pigułki?

Odpowiedź:

   Żadna pigułka nie była trująca. Trucizna znajdywała się w wodzie którą ofiary popijały tabletkę.

 

9. Miesiąc miodowy

Miesiąc miodowy

Para pojechała na Hawaje na miesiąc miodowy. Niestety mąż wrócił sam do domu, ponieważ jego żona zginęła w strasznym wypadku na łodzi. Policja skontaktowała się z biurem podróży, u którego zarezerwował podróż, i aresztowała go za zamordowanie żony.

Skąd wiedzieli, że to zrobił?

Odpowiedź:

   Biuro podróży ujawniło że mąż kupił dla żony bilet w jedną strone.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *