zagadki dla dzieci w wieku 9-10 lat

Ciekawe Zagadki Logiczne Dla Dzieci 9-10 lat

Dzieci w wieku 9-10 lat mają naturalną potrzebę poznawania otaczającego ich świata. Z pewnością chcesz aby twoje dziecko przyswajało wiedzę oraz rozwijało swoją wyobraźnie możliwe najszybciej. Nie ma lepszego sposobu na to niż zagadki logiczne.

Logiczne zagadki są niezwykłym sposobem na rozwijanie wyobraźni dziecka. Mało tego zagadki zwiększają również zasób słownictwa oraz poprawiają nastrój. Zagwarantuj swojemu dziecku prawdziwy trening umysłowy a przy tym zapewnij sobie oraz dziecku świetną zabawę!

>>Zobacz też: Śmieszne Zagadki Dla Dorosłych

Zagadki logiczne dla dzieci w wieku 9-10 lat

 

1. Czym jestem?

Dzięki mnie zbudujesz miasta, zamki, samochody i wszystko co sobie wymarzysz. Kiedy na mnie staniesz poczujesz ból. Dzieci na całym świecie bawią się mną. Czym jestem?

Odpowiedź:

Klockami Lego.

2. Ile lat ma Agnieszka?

Jeżeli Agnieszka ma roczek a jej brat jest dwa razy starszy ile lat ma Agnieszka?

Odpowiedź:

Agnieszka ma roczek

3. Ile jabłek zerwałeś?

Jeżeli zerwiesz 5 jabłek, 2 dasz siostrze, a resztę podzielisz pomiędzy mame i tate. Ile jabłek zerwałeś?

Odpowiedź:

Zerwałeś dokładnie 5 jabłek.

4. Pociąg

Jesteś maszynistą pociągu. Na pierwszej stacji wsiadło 5 osób. Na drugiej stacji wysiadły 3 osoby a wsiadło 8 osób. Na trzeciej stacji wysiadło 8 osób a wsiadło 15. Na ostatniej stacji wsiadły 4 osoby i nikt nie wysiadł. Kto jest maszynistą pociągu?

Odpowiedź:

Ty nim jesteś!

>>Zobacz też: Podchwytliwe Zagadki Logiczne z Odpowiedziami

5. Cukierki

Jak możesz podzielić się 8 cukierkami z trzema braćmi?

Odpowiedź:

Każdemu dać 2 łącznie z tobą.

6. Ciąg

Dokończ ten ciąg: 2 4 6 8 ..?

Rozwiązanie:

Odpowiedź to: 10.

>>Zobacz też: Zagadki dla dorosłych

7.  Jak Witają się prezydenci Francji?

Odpowiedź:

Prezydent Francji jest tylko jeden.

8. Ile równa się C?

Skoro A to 2 B to 4  A dodać B to C ile to C?

Wynik:

C równa się 6.

9. Farmer Dawid i Farmer Gracjan

Farmer Dawid i Farmer Gracjan pewnego dnia stali pod płotem między swoimi gospodarstwami. Farmer Dawid mówi: „Wiesz, że właśnie myślałem. Gdybyś dał mi jedną ze swoich krów, mielibyśmy taką samą liczbę krów”. Rolnik Gracjan odpowiada: „Gdybyś dał mi jedną ze swoich krów, miałbym dwa razy więcej niż ty!”

Ile krów ma Farmer Dawid, a ile krów Farmer Gracjan?

Odpowiedź:


Farmer Dawid ma pięć, a Farmer Gracjan siedem krów.

>>Zobacz też: Zagadki Dla Dzieci

10. Zwierzęta domowe

Mam więcej niż dwa zwierzęta w domu. Wszystkie są psami, z wyjątkiem dwóch. Wszystkie z nich to koty, z wyjątkiem dwóch. Wszystkie z nich to chomiki, z wyjątkiem dwóch. Jakie mam zwierzęta i ile mam zwierząt?

Zobacz odpowiedź:

Mam trzy zwierzęta: jednego psa, jednego kota i jednego chomika.

11. Waga cegły

To dobrze znany problem, który brzmi tak prosto, a jednak wielu ludzi oszukuje!
Cegła waży jeden kilogram plus połowę cegły. Ile waży jedna cegła?

Oto odpowiedź:

Waży 2 kg. Ponieważ cegła waży 1 kg + połowa cegły, 1 kg daje nam wagę drugiej połowy cegły. Ponieważ pół cegły waży 1 kg, cegła waży 2 kg. Wiele osób błędnie odpowiada 1 1/2 kg.

12. Średnia prędkość na godzinę

Samochód wjeżdża pod górę. Wzgórze ma jeden kilometr długości. Kierowca wjeżdża pod górę ze średnią prędkością 30 km na godzinę. Kiedy kierowca dociera na szczyt wzgórza, rusza w dół po drugiej stronie. Zjazd ma również jeden kilometr długości. Jak szybko kierowca musi zjechać ze wzniesienia, aby jechać średnio 60 km na godzinę?

Rozwiązanie:

Niemożliwe jest, aby jechał średnio 60 km na godzinę. Średnia prędkość 60 km na godzinę wymaga dwóch minut, aby pokonać dwa kilometry. Pierwszy kilometr został pokonany z prędkością 30 km na godzinę. Oznacza to, że pokonanie tego kilometra zajęło dwie minuty. W związku z tym nie ma już minut na pokonanie drugiego kilometra.

13. Nogi w autobusie

1. W autobusie jest 7 dziewczyn.
2. Każda dziewczyna ma 7 plecaków.
3. W każdym plecaku znajduje się 7 dużych kotów.
4. Na każdego dużego kota przypada 7 małych kotów.

Ile nóg jest w autobusie, nie licząc kierowcy?

Rozwiązanie:

Łącznie jest 10 990 nóg.
Jest 7 × 7 × 7 = 343 dużych kotów. Mają 343 × 4 = 1372 nóg.
Jest 7 × 7 × 7 × 7 = 2401 małych kotów. Mają nogi 2401 × 4 = 9604.
Jest 7 dziewczynek. Mają 14 nóg.
W sumie otrzymujemy 1372 + 9604 + 14 = 10 990 nóg.

14. Jak to może być równe?

Oto krótka, ale trudna łamigłówka, którą ktoś wysłał na konkurs:
W jakim znaczeniu 1070 to 1110?

Odpowieź:

10 godzin 70 minut to 11 godzin 10 minut.

15. Handlarz orzechami kokosowymi

Inteligentny handlarz podróżuje z jednego miejsca do drugiego, niosąc 3 worki po 30 orzechów kokosowych, z których żaden nie może pomieścić więcej niż 30 kokosów. Po drodze przechodzi przez 30 punktów kontrolnych i na każdym z nich musi dać 1 kokos za każdy worek, który nosi. Ile pozostało kokosów?

Odpowiedź:

Zostało 25 kokosów. W każdym z pierwszych 10 punktów kontrolnych rozdaje po 3 kokosy i opróżnia swoją pierwszą torbę. Zostały mu dwa worki. Następnie rozdaje 2 monety w każdym z kolejnych 15 punktów kontrolnych, opróżniając swoją drugą torbę. Następnie pozostała mu jedna torebka kokosów i zostało mu tylko 5 punktów kontrolnych, co oznacza, że ​​z ostatniej torby wydaje 5 kokosów i zostaje z 25 kokosami.

 

16. Pojemniki Mleczarza

Mleczarz ma 8-litrowy pojemnik pełen mleka, a także dwa puste pojemniki o pojemności 5 litrów i 3 litry. Musi dostarczyć klientowi 4 litry mleka.

Mleczarz nie ma innych zapasowych pojemników ani możliwości oznaczenia jakichkolwiek pojemników. Nie chce wylewać mleka. Jak odmierzy 4 litry mleka?

Odpowiedź:

Napełnij 5-litrowy pojemnik.
Wylej z 5-litrowego pojemnika do 3-litrowego, aż będzie pełny. Z 5-litrowego pojemnika zostały teraz 2 litry.
Wlej całe mleko z 3-litrowego pojemnika z powrotem do 8-litrowego pojemnika.
Wlać 2 litry z 5-litrowego pojemnika do 3-litrowego pojemnika. Został więc tylko jeden litr miejsca!
Napełnij 5-litrowy pojemnik.
Wylej z 5-litrowego pojemnika tyle mleka, aby wypełnić 3-litrowy pojemnik (który ma już 2 litry). W 5-litrowym pojemniku zostaną 4 litry.

17. Rolnik i jego kaczki

Zapytano farmera, ile ma kaczek. – Cóż – powiedział – właśnie pobiegły ścieżką i zobaczyłem jedną kaczkę przed dwiema kaczkami, kaczkę za dwiema kaczkami i kaczkę między dwiema kaczkami. Ile było kaczek?

Są trzy kaczki, jedna przed drugą.

Mam nadzieję że te zagadki logiczne dostosowane dla dzieci 9-10 lat podobały się zarówno tobie jak i twoim dzieciom. 🙂

 

 

źródła:

https://www.prodigygame.com/main-en/blog/riddles-for-kids/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *