Zagadki logiczne z haczykiem

Zagadki Logiczne Z Haczykiem

O wiele przyjemniej jest rozwiązywać te zagadki z haczykiem w dużej grupie ludzi, gdzie będzie wiele różnych opinii. I nie przeraź się dużą ilością liczb. W tych zagadkach o wiele ważniejsza jest umiejętność zrozumienia, co się dzieje, niż liczenie.

Jestem pewny, że pomimo wszystkich moich prób zmylenia, będziesz w stanie poprawnie rozwiązać podchwytliwe zagadki .

10 Logicznych zagadek z haczykiem

1. Przeprawa na drugą stronę rzeki

Jest dwoje mężczyzn w pobliżu Amazonki. Oboje bardzo by chcieli przeprawić się na drugą stronę. Łódka może zabrać tylko jednego z nich. Mimo to jakimś cudem udało im się przedostać na drugą stronę rzeki. Jak to jest możliwe?

Odpowiedź:

Mężczyźni stali po przeciwnych stronach Amazonki.

2. Droga

Nikt na Ziemi nie szedł tą drogą. Co to za droga?

Odpowiedź:

Droga mleczna!

3. Tajemniczy pokój

Ktoś wszedł do pokoju. Popchnął coś. Szkło się rozbiło i ktoś umarł.

Odpowiedź:

Ktoś popchnął akwarium, które się rozbiło a zginęła rybka.

4.  Pokój pełen zwierząt

Wchodzisz do pokoju i widzisz łóżko. Na łóżku są 2 psy, 3 koty, żyrafa, 7 krów i kaczka. Jest też 8 kurczaków latających nad łóżkiem. Ile jest nóg na podłodze?

Odpowiedź:

Wszystkie zwierzęta są albo na łóżku albo latają  więc jedyne nogi na ziemi są to twoje nogi i nogi łóżka łącznie 6 nóg.

5. Co to jest i ile kosztuje sztuka?

5 to 100zł 5 i 25 to 200zł. jeżeli kupisz jeszcze 255, to będzie kosztować 300zł. Co to jest?

Odpowiedź:

Są to numery apartamentów. Jeden kosztuje 100zł.

6. Kapelusz

Kapelusz kosztuje 20zł. Klient ma tylko 100-złotowy banknot. Sprzedawca nie ma jak wydać reszty więc udaję się do przyjaciela prowadzącego warzywniak obok. Kiedy klient opuścił sklep okazało się że banknot był fałszywy. Sprzedawca zwrócił przyjacielowi sto złotych. Ile pieniędzy stracił sprzedawca?

Odpowiedź:

Sprzedawca stracił 100zł. Kapelusz kosztował 20 złotych a reszta wynosiła 80 złotych.

7. Ile Bogdan otrzymał polubień fotografii na facebook’u?

Tylko jedno zdanie jest prawdziwe.

  1. Bogdana zdjęcie otrzymało nie mniej niż 95 polubień.
  2. Bogdana fotografia otrzymała mniej niż 95 polubień.
  3. Bogdan otrzymał przynajmniej jednego like’a

a więc ile tych polubień otrzymał Bogdan?

Odpowiedź:

Bogdana zdjęcie otrzymało dokładnie 0 like’ów. Biedny Bogdan 🙁

>>Zobacz też: Zagadki Logiczne Na Inteligencję

8. Sklep z zegarami

W sklepie z zegarami pewien zegar bije 24 razy dziennie, inne zegary biją aż 156 razy dziennie, niektóre biją 180 razy dziennie. Są też takie które biją 228 razy dziennie!(zwariowałbym z takim zegarem). Wszystkie zegary biją według pewnego schematu. Dlaczego więc tak różni się liczba uderzeń w ciągu dnia?

Odpowiedź:

24 razy – jedno bicie na godzinę(całkiem oczywiste co?) 

156 razy – co każdą godzinę, liczba bić zegara zależy od godziny. np o 12 zegar bije 12 razy

180 razy – to co poprzednio plus jedno uderzenie co połowę godziny

228 razy – również to co poprzednio ale tym razem zegar bije również co każdy kwadrans

9. Mężczyzna w windzie

Mężczyzna mieszka na dziesiątym piętrze budynku. Każdego ranka zjeżdża windą do parteru
i opuszcza budynek. Wieczorem wsiada do windy, a jeśli jest w niej ktoś jeszcze
lub jeśli tego dnia padało – wraca bezpośrednio na swoje piętro. W przeciwnym wypadku jedzie na
siódme piętro i wchodzi schodami trzy piętra  do swojego mieszkania. Czy możesz wyjaśnić, dlaczego tak jest?
(Jest to prawdopodobnie najbardziej znana i najbardziej ceniona ze wszystkich zagadek myślenia lateralnego. To prawdziwy
klasyk. Chociaż istnieje wiele możliwych rozwiązań pasujących do warunków początkowych, tylko
kanoniczna odpowiedź jest naprawdę satysfakcjonująca).

Odpowiedź:

Mężczyzna jest karłem. Nie może dosięgnąć przycisków na górze, ale może poprosić o to ludzi
aby nacisnęli je dla niego. Może je również nacisnąć parasolem.

10. Piłka

Rzucasz piłkę z całych sił, piłeczka w nic nie trafia nic nie jest do niej przywiązane ani nie ma nikogo innego kto mógłby ją złapać i ją odrzucić. Jak to możliwe że piłka do ciebie wróciła?

Rzuciłeś piłeczkę pionowo do góry.

11. MAGNES

To jedna z zagadek logicznych opublikowanych w Scientific American.
Znajdujesz się w pomieszczeniu, w którym nie ma żadnych metalowych przedmiotów poza dwoma żelaznymi prętami. Tylko jeden z nich to
magnes. Jak możesz zidentyfikować ten magnes?

Możesz zawiesić żelazne pręty na sznurku i obserwować, który skręca na północ (lub powiesić
tylko jeden pręt).
Gardner daje jeszcze jedno rozwiązanie: weź jeden pręt i dotknij jego końcem środka
drugiego pręta. Jeśli się zbliżą, masz w dłoni magnes.
Prawdziwy magnes będzie miał pole magnetyczne na biegunach, ale nie w środku. Tak jak
wspomniane wcześniej, jeśli weźmiesz żelazny pręt i dotkniesz jego końcówką środka magnesu,
żelazny pręt nie będzie przyciągany. Zakłada się, że bieguny magnesu znajdują się na jego końcach.
Gdyby bieguny przebiegały przez długość magnesu, ta metoda byłaby  znacznie trudniejsza w użyciu.

W takim przypadku obróć jeden pręt wokół jego osi, trzymając koniec drugiego do jego osi
środkowy. Jeśli magnesem jest obracający się pręt, siła będzie się zmieniać w miarę obracania się pręta. Jeśli
obracający się pręt nie jest magnetyczny, siła jest stała (pod warunkiem zachowania ich pozycji).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *