zagadki ekologiczne

Zagadki Ekologiczne Dla Dzieci

Przygotowaliśmy listę najlepszych łamigłówek i zagadek ekologicznych do rozwiązania, jakie mogliśmy znaleźć.

Zagadki Ekologiczne

1. Jakiego koloru są oczy sów polujących nocą?

Odpowiedź:

Kolor oczu sowy zależy od pory dnia, w którym polują. Te, które polują za dnia, mają żółte oczy. Te, które polują nocą, ale także wieczorami i rano mają pomarańczowe oczy. Czarne oczy są typowe dla sów polujących tylko w nocy.

2. Który z krajów  jest najmniejszym emitentem dwutlenku węgla?

  • Francja
  • Kanada
  • Japonia
  • Rosja

 

Odpowiedź:

Poprawna odpowiedź  to Francja. Niska emisja dwutlenku węgla we Francji to efekt dużych inwestycji w technologię jądrową. Większość energii elektrycznej wytwarzanej we Francji jest wytwarzana w 59 elektrowniach jądrowych. Efektem ubocznym energii odnawialnej jest skomplikowany proces budowania elektrowni.

 

3. Dla którego ptaka jemioła jest największa ucztą?

  • orzeł
  • gołąb
  • drozd
  • dudek ptak

 

Odpowiedź:

Poprawna odpowiedź  to Drozd. Występujący w otwartych lasach, parkach, żywopłotach i gruntach uprawnych drozd żeruje na wielu różnych bezkręgowcach, nasionach i jagodach. Jego ulubione owoce to jemioła, ostrokrzew i cis. Jemioła jest preferowana tam, gdzie jest dostępna, co znajduje odzwierciedlenie w angielskich i naukowych nazwach drozda.

4. Bocian biały jest synantropem. Co to znaczy?

  • żywi się pokarmem roślinnym i mięsnym
  • wybiera jednego partnera na całe życie
  • migruje między dwoma różnymi siedliskami
  • korzysta z pomocy ludzi do przetrwania

Odpowiedź:

 Synantrop jest członkiem gatunku dzikich zwierząt i różnego rodzaju roślin, które żyją w pobliżu i czerpią korzyści z połączenia z ludźmi i nieco sztucznych siedlisk, które ludzie tworzą wokół nich.

5. Który przymiotnik opisuje kornika?

  • ksylofag
  • saprofagiczny
  • geophagous
  • oligofagiczny

Odpowiedź:

Poprawna odpowiedź to Ksylofag. Ksylofagia to termin używany w ekologii do opisania zwyczajów zwierzęcia, którego dieta składa się z drewna. Słowo to pochodzi od greckiego ksylonu „drewno” (podobnie jak ksylofon)

 

>>zobacz też: Podchwytliwe Zagadki

6. Które z tych jezior jest uważane za najbardziej toksyczne na świecie?

  • Morze Aralskie
  • Jezioro Karaczaj
  • Jezioro Rainier
  • Jezioro Czebarkul

Odpowiedź:

Poprawna odpowiedź to Jezioro Karczaj. Jezioro Karaczaj to małe jezioro w centralnej Rosji. Często określa się go mianem najbardziej zanieczyszczonego miejsca na ziemi. Jezioro, zawierające zaledwie jedną milę kwadratową wody, przez około 12 lat tworzyło wysypisko odpadów radioaktywnych. Wysokoaktywne odpady radioaktywne pokrywają prawie całe dno jeziora na głębokość około 3,4 metra. W niektórych okolicach jeziora pomiary promieniowania wynoszą około 6 Sv / godz., Co wystarcza, aby podać śmiertelną dawkę człowiekowi w zaledwie 30 minut¹.

>>zobacz też: Śmieszne zagadki

 

7. Gdzie jest największy park narodowy na świecie?

  • w Rosji
  • w Kanadzie
  • na Grenlandii
  • w Stanach Zjednoczonych

Odpowiedź:

Poprawna odpowiedź to Grenlandia. Park Narodowy Północno-Wschodniej Grenlandii to największy obszar chroniony na świecie. Założony w 1974 r. I rozbudowany do obecnych rozmiarów w 1988 r., Chroni 972 001 km2 i jest dwukrotnie większy od drugiego największego parku narodowego na świecie.

8. Który dziób jest przystosowany do łapania pszczół, os i szerszeni w locie?

  • Europejski walec
  • Trzmielojad
  • Żołna europejska
  • szaman czarnoskóry

Odpowiedź:

Poprawna odpowiedź to Grenlandia. Jak sama nazwa wskazuje, trzmielojady jedzą głównie owady, zwłaszcza pszczoły, osy i trzmiele. Łapią owady w locie. Przed zjedzeniem pszczoły, trzmielojad usuwa żądło poprzez wielokrotne uderzanie owada w twardą powierzchnię.

9. Który z tych ptaków należy do gatunków Gniazdowników?

  • bażanty
  • łabędzie
  • kaczki
  • wrony

Odpowiedź:

Poprawna odpowiedź to Wrony. Gniazdowniki to takie zwierzęta, w których młode nie są w stanie samodzielnie poruszać się wkrótce po wykluciu lub urodzeniu. Słowo to pochodzi od słowa gniazdo, oznaczającego schronisko dla zwierząt i wskazuje na potrzebę długotrwałego karmienia i opieki nad młodymi.

10. Co to jest limnologia?

  • badanie wód śródlądowych
  • badanie organizmów wodnych
  • badanie porostów
  • badanie grzybów

Odpowiedź:

Poprawna odpowiedź to badanie wód śródlądowych. Termin ten obejmuje biologiczne, chemiczne, fizyczne, geologiczne i inne cechy wszystkich wód śródlądowych (płynących i stojących, zarówno słodkich, jak i słonych, naturalnych lub sztucznych).
Ninjai

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *